Ronduit Plat

Als fotograaf heb ik al zóveel verschillende momenten gefotografeerd; de mooiste, de verdrietigste, de gezelligste. Stuk voor stuk zijn het allemaal hele waardevolle herinneringen die ik heb mogen vastleggen. Sommige van die momenten blijven mij wat meer bij, omdat ze ook op mij veel indruk maken. De shootdag die we gedaan hebben voor Ronduit Plat is hier zeker één van. Het hele verhaal, van het ontstaan van het idee tot en met nu is zo bijzonder. Dankbaar en ook trots ben ik dat ik hier een bijdrage aan heb kunnen leveren.

Het begon met Rineke. Zij had de diagnose borstkanker gehad en ten gevolge hiervan zou zij één van haar borsten moeten missen. Ze vroeg mij om haar te fotograferen voor de operatie aan. Na de operatie hadden we contact en vroeg ze of ik weer foto’s zou willen maken van haar. In haar zoektocht naar informatie over borstamputatie en alles daarna kon ze zo weinig informatie vinden. Iets waar ze heel veel behoefte aan had. Ik heb haar opnieuw gefotografeerd. Ze gaf later aan dat deze foto’s haar hielpen bij het accepteren van haar veranderde lichaam. Wauw, dat is nogal wat hè! Hoe mooi dat ik haar daarbij heb kunnen helpen. Ik stelde haar voor om er een ‘project’ van te maken als ze daar behoefte aan had.

In haar zoektocht naar informatie kwam Rineke met Corrie in contact. Ook Corrie heeft te maken gehad met borstkanker en is ook éénzijdig plat. Zij liep tegen hetzelfde gebrek aan informatie aan, is zelf op zoek gegaan en had vervolgens besloten om een platform en website op te zetten voor lotgenoten en mensen die zoeken naar informatie over plat na een borstamputatie. Er blijkt veel informatie te zijn over hersteloperaties en protheses, maar over de keus voor plat is er nagenoeg niets. Rineke heeft het over haar foto’s gehad en over het idee voor een project. Corrie was meteen enthousiast. En zo zaten we op een zonnige ochtend ergens in Friesland op een terras met z’n drietjes. Wat willen we, wat kan, hoe, wanneer, hoeveel, waar……Kortom: Brainstormen. Alledrie helemaal enthousiast weer op naar huis en uitwerken wat we bedacht hadden. Met € 0,- budget als leidraad en de droom van Rineke ten aanzien van dit project in het achterhoofd: Bereiken dat ze bij Jinek aan tafel komt om het bespreekbaar te maken en om zoveel mogelijk vrouwen te bereiken die hier ook mee te maken hebben/ krijgen.

En in zes weken tijd stond het: De schooldag bij de prachtige Sluisfabriek in Drachten! Met 10 modellen, een team van kapsters, visagistes, fotografen en zelfs de lunch werd verzorgd. Het was zó bijzonder. Al deze mensen hebben belangeloos meegewerkt aan dit project. Wat een prachtig gevoel geeft dat wanneer je allemaal hetzelfde één doel wilt nastreven!

De shootdag zelf was druk, lang, en een dag later merkte ik, héél vermoeiend. Maar onvergetelijk. Wat een powervrouwen mochten wij, Muruelle en ik, voor onze camera’s hebben. Wat waren ze prachtig en straalden ze kracht uit, mede door ook de dames van de visagie en het haar en doordat ze met lotgenoten samen waren. Ik heb dagen met mijn hoofd in de wolken gelopen door deze shootdag.

De foto’s uitzoeken was een hele klus. Corrie had alle dames geïnterviewd en was die gesprekken aan het uitwerken, een enorme klus. Maar het is gelukt! En halverwege december was het klaar. SPANNEND!!! De dames kregen hun foto’s te zien met de bijbehorende teksten. En ze waren blij met en trots op het resultaat. En toen kwam het moment dat we de media op gingen zoeken. Tot op de dag van vandaag is er aandacht voor. Zóveel, dat het ons toch ook wel overrompelt heeft. Corrie heeft in de Leeuwarder courant en Dagblad van het Noorden gestaan, Rineke zat aan tafel bij RTV Noord. RTL nieuws, Editie NL, Judith stond in de Telegraaf en Corrie stond met een sterk interview op LINDA.nl. De teller van de dames die zich aanmelden bij het platform van Ronduit Plat blijft maar oplopen. En dát is het allermooiste. Dat is waar we het voor deden. Het bespreekbaar maken van de keus voor plat.

Dankbaar voor & trots op iedereen die hier aan bijgedragen heeft. En dan in het speciaal de modellen, wat een prachtige & dappere vrouwen. <3

 

Meer info en foto’s over/ van dit onderwerp vind je op de site van Ronduit Plat: www.ronduitplat.nl

 

 

 

Als bruidspaar waren we onder de indruk van alle aandacht die door Tina in de voorbereiding, het weekend zelf, en ook na de bruiloft in het creeeren van de reportage gestoken werd.

De uitkomst is een prachtig boek wat we enkel kunnen beschrijven als een kunstwerk. We hadden enkel met Tina een aantal zaken besproken die we graag wilden zien - voor ons waren dat veel fotos van (hopelijk lachende) gasten, weinig stijf geposeer, en vooral een indruk van het weekend, en verder hadden we weinig wensen. Wat we niet hadden verwacht was wat Tina met deze vrijbrief zou doen.

Wanneer we de reportage nu doorkijken hebben we echt het gevoel dat we dat het weekend opnieuw en opnieuw mogen beleven. Het leest haast als een verhaal, waarin we het weekend mogen zien door de ogen van Tina. Elke keer zien we weer een klein detail, of iemand in de achtergrond wat je voorheen nog niet opgevallen was.