Mooie, lieve, bijzondere Britt…

Britt is de jongste telg in een gezin van 5 kinderen. Een jaar geleden mocht ik haar samen met haar broers en zus op de foto zetten. In de mail die ik toen kreeg van haar moeder Tessa gaf ze aan dat Britt speciaal was. Speciaal omdat zij het syndroom van Down heeft. Op de foto die toen gemaakt zou worden zou ze graag de liefde zien terugkomen van de andere kinderen voor hun kleine zusje. “Ze gaan allemaal op hun eigen manier met haar om,” gaf ze aan.  Britt mocht ook wel in het middelpunt staan “omdat ze gewoon een heel mooi Downmeisje is”. Tessa wilde heel graag aan de wereld laten zien dat mensen met Down er mogen zijn.

Die laatste woorden zijn me bij gebleven. Ze raakten me. Het kan toch niet zo zijn dat er iemand is die vindt dat mensen met Down er niet mógen zijn? Maar wellicht leeft dit gevoel, of zelfs de ervaring, wel bij de ouders van Britt. En dat zou toch niet zo mogen zijn. Britt is een verrijking voor hun gezin, zo voelen Wilfred & Tessa dat. En dat was vorig jaar ook duidelijk te zien. Wat een mooi en liefdevol gezin!

Laatst kwam ik de foto’s van vorig jaar weer tegen en met het verhaal van Tessa in mijn hoofd heb ik contact opgenomen met haar. Of ik misschien nog een fotoshoot van Britt zou mogen maken? “Britt straalt in de natuur,” zei ze vorig jaar. Hoe mooi zou het dan zijn wanneer we Britt meenemen de natuur in wanneer deze volop in bloei staat? Dat leek haar erg leuk. Zo zijn we een paar weken geleden naar de Allersmaborg gegaan waar de fluitenkruid en boterbloemen volop bloeiden in het hoge gras. “Britt blijft wel op haar plek zitten hoor. Van een nieuwe omgeving is ze vaak erg onder de indruk…” Niet dus! ?  Hoe mooi was dat! Tessa en ik zaten/lagen op de grond en Britt ging helemaal op in de natuur om haar heen. Het was geweldig, soms ook gewoon ontroerend, om te zien hoe zij de wereld om haar heen aan het verkennen was.

Britt heeft ook mijn hart gestolen. En niet alleen Britt. Mooie gesprekken heb ik gehad onderweg en tijdens de shoot met haar moeder. Britt had in geen beter gezin geboren kunnen worden. Daar straalt zó veel liefde vanuit…

Ruim voor de grote dag hebben we een paar keer met Tina gesproken over onze wensen en de mogelijkheden.
In ons geval was onze mooiste dag met veel kinderen, wat voor spontane, veelal niet geregisseerde foto's heeft gezorgd.
Een vriendin van mij zei: Tina is er wel, maar ze is eigenlijk onzichtbaar deze dag.
Tina weet de juiste momenten vast te leggen, momenten waarin je jezelf (en alle gasten) terug ziet met alle emoties die aan deze dag zijn verbonden. Prachtige momenten die we nooit zullen vergeten dankzij het scherpe oog van tante Tina (zoals onze tweejarige dochter haar een half jaar na de huwelijksdag nog steeds noemt). Binnen 24 uur na de dag hadden we al een paar prachtige foto's van haar ontvangen. En al snel was ook het boek klaar. Een boek dat we 'leeg' hebben uitgezocht, maar dat nu is gevuld met een prachtige serie foto's. Iedereen die het boek bekijkt is ook vol lof over Tina haar kwaliteiten. Een echte aanrader deze vakvrouw!!