Mooie, lieve, bijzondere Britt…

Britt is de jongste telg in een gezin van 5 kinderen. Een jaar geleden mocht ik haar samen met haar broers en zus op de foto zetten. In de mail die ik toen kreeg van haar moeder Tessa gaf ze aan dat Britt speciaal was. Speciaal omdat zij het syndroom van Down heeft. Op de foto die toen gemaakt zou worden zou ze graag de liefde zien terugkomen van de andere kinderen voor hun kleine zusje. “Ze gaan allemaal op hun eigen manier met haar om,” gaf ze aan.  Britt mocht ook wel in het middelpunt staan “omdat ze gewoon een heel mooi Downmeisje is”. Tessa wilde heel graag aan de wereld laten zien dat mensen met Down er mogen zijn.

Die laatste woorden zijn me bij gebleven. Ze raakten me. Het kan toch niet zo zijn dat er iemand is die vindt dat mensen met Down er niet mógen zijn? Maar wellicht leeft dit gevoel, of zelfs de ervaring, wel bij de ouders van Britt. En dat zou toch niet zo mogen zijn. Britt is een verrijking voor hun gezin, zo voelen Wilfred & Tessa dat. En dat was vorig jaar ook duidelijk te zien. Wat een mooi en liefdevol gezin!

Laatst kwam ik de foto’s van vorig jaar weer tegen en met het verhaal van Tessa in mijn hoofd heb ik contact opgenomen met haar. Of ik misschien nog een fotoshoot van Britt zou mogen maken? “Britt straalt in de natuur,” zei ze vorig jaar. Hoe mooi zou het dan zijn wanneer we Britt meenemen de natuur in wanneer deze volop in bloei staat? Dat leek haar erg leuk. Zo zijn we een paar weken geleden naar de Allersmaborg gegaan waar de fluitenkruid en boterbloemen volop bloeiden in het hoge gras. “Britt blijft wel op haar plek zitten hoor. Van een nieuwe omgeving is ze vaak erg onder de indruk…” Niet dus! 😊  Hoe mooi was dat! Tessa en ik zaten/lagen op de grond en Britt ging helemaal op in de natuur om haar heen. Het was geweldig, soms ook gewoon ontroerend, om te zien hoe zij de wereld om haar heen aan het verkennen was.

Britt heeft ook mijn hart gestolen. En niet alleen Britt. Mooie gesprekken heb ik gehad onderweg en tijdens de shoot met haar moeder. Britt had in geen beter gezin geboren kunnen worden. Daar straalt zó veel liefde vanuit…

Als bruidspaar waren we onder de indruk van alle aandacht die door Tina in de voorbereiding, het weekend zelf, en ook na de bruiloft in het creeeren van de reportage gestoken werd.

De uitkomst is een prachtig boek wat we enkel kunnen beschrijven als een kunstwerk. We hadden enkel met Tina een aantal zaken besproken die we graag wilden zien - voor ons waren dat veel fotos van (hopelijk lachende) gasten, weinig stijf geposeer, en vooral een indruk van het weekend, en verder hadden we weinig wensen. Wat we niet hadden verwacht was wat Tina met deze vrijbrief zou doen.

Wanneer we de reportage nu doorkijken hebben we echt het gevoel dat we dat het weekend opnieuw en opnieuw mogen beleven. Het leest haast als een verhaal, waarin we het weekend mogen zien door de ogen van Tina. Elke keer zien we weer een klein detail, of iemand in de achtergrond wat je voorheen nog niet opgevallen was.