Masterclass zwangerschapsfotografie

Het was al lang geleden dat ik een workshop van een andere fotograaf gevolgd had. Af en toe is het leuk om te doen vind ik. Even in de ‘keuken’ van een ander kijken, daarvan leren, andere fotografen ontmoeten. Marta Ponsko is een zwangerschapsfotograaf uit Polen. Ik volgde haar al enige tijd en nu werd aangekondigd dat ze naar Nederland zou komen. Ze maakt gave portretten van zwangere dames; veel kleur, zelfverzekerde zwangere vrouwen, mooi licht. Lang niet alles is mijn stijl maar, ik was wel nieuwsgierig naar haar manier van werken en zodoende heb ik me aangemeld.

In mei was het zover en ben ik naar Amsterdam gegaan. Marta is een vrouw vol energie en weet heel goed wat ze doet. Alle bezoekers van de mastterclass maakten vrijwel alleen maar newbornshoots en daarnaast wat zwangerschapsshoots . Vooral newbornshoots is iets wat niet mijn ding is dus wat dat betreft was ik de uitzondering. En daarmee zit je er ook met een heel andere insteek. Het was een volgepakte dag met informatie en ook met fotograferen. Ze liet ons haar manier van aansturen zien en hoe ze het licht gebruikt in haar foto’s. Een beetje ongemakkelijk vind ik het altijd wel wanneer er een groep is die dan allemaal een foto mag gaan maken van haar set up. Het zijn niet onze eigen foto’s. Maar toch wel goed om ze te maken omdat je dan het effect ziet van wat ze doet. En het was echt wel tof om te zien wat ze deed.

Van ’s ochtends 9 tot ’s avonds 19 uur zijn we overladen met informatie en tips. Ze was niet te stoppen. 🙂  Veel wist ik wel, maar is dan wat weggezakt terwijl het wel heel tof is om te gebruiken. Dus waarom doen ik dat dan niet (meer)? En er zitten natuurlijk ook altijd tóch nog weer nieuwe dingen bij. Zo ook deze keer.  En de weggezakte zaken en nieuwe kennis ga ik nu weer toepassen. Ga ik me nu specialiseren in zwangerschapsfotografie??? Nee, dat niet. Maar wanneer ik een zwangerschapsshoot heb weet ik nu wel wat ik heel tof vind om te gaan gebruiken! Wel zou ik sowieso graag meer portretten in de studio gaan maken en spelen met licht. En ook daar kan ik met de opgedane/ opgefriste kennis weer prima mee uit de voeten! En daarnaast is mijn verlanglijstje wat uitgebreid ten aanzien van het licht en misschien ook wel de props. 😉

 

Hierbij wat resultaten van de masterclass. Aansturing model, maken en bewerken van de foto’s door mij. Licht door en props van Marta Ponsko.

 

 

 

We hebben veel aan de creativiteit van de fotograaf overgelaten en dat is fantastisch uitgepakt! Erg plezierig om Tina Lantink als fotograaf te hebben.