Kyra & Kloes

“Pfff hier heb je wel geduld voor nodig,” of, “Dat jij zo rustig blijft” zijn uitspraken die ik ouders wel eens hoor verzuchten wanneer ik kinderen fotografeer en ze niet nét doen wat de ouders zo graag zouden willen dat ze doen. Heerlijk vind ik dat! Herkenbaar ook met mijn eigen kinderen. En hetzelfde geldt eigenlijk voor dieren. Waar kinderen omgekocht worden met snoepjes of een bezoekje aan de Blokker als ze “even hun best doen”, daar worden honden en katten net zo goed beloond als ze meewerken tijdens een fotoshoot. Beiden moet je niet teveel willen regisseren om een mooi resultaat te behalen. En dan heb ik deze twee nu samen gevoegd en mezelf zo dit jaar de uitdaging gesteld om kind en dier samen te fotograferen. Van mezelf kan ik me nog goed herinneren hoe dol ik was op de huisdieren die wij vroeger thuis hadden. En bij mijn eigen kinderen zie ik het ook. Het lijkt me zo mooi om dat vast te kunnen leggen. De band tussen die twee, het knuffelen, het plezier, het spelen, kortom de liefde!

De meeste foto’s wil ik graag op locatie gaan maken. Met honden, paarden en zelfs een koe als model moet dat lukken! De kinderen en de dieren zijn dan vrijer in hun bewegingen (en een paard of koe in de studio wordt ook nog wel een dingetje! ;)) wat ontspannender werkt voor iedereen. Nog even wachten op óf nog een mooie winterdag of anders op de lente die door gaat zetten.

Maar toch ben ik begonnen. Met Kyra & poes Kloes. Mijn eerste modellen. Zij zijn bij mij in de studio geweest. Ook bij mij in de studio kan ik met daglicht werken wat toch het mooist licht is wat er is.  En nu zou blijken of mijn idee zoals ik het voor me zag ook daadwerkelijk zo zou uitpakken. En dat deed het. Waar Kyra eerst nog wat zenuwachtig was, verdween dat gauw. Ze ontfermde zich over Kloes die ook even moest wennen aan een nieuwe omgeving. Maar al spelend en knuffelend en tussendoor even een wandelingetje door de studio van Kloes (en nog nooit zoveel kattensnoepjes als ze op één dag gehad had) ging het heel goed. Het was zo leuk om te doen. Ik kijk uit naar de overige foto’s die ik in de loop van het jaar nog zal gaan maken met mijn andere ‘modellen’!

Als bruidspaar waren we onder de indruk van alle aandacht die door Tina in de voorbereiding, het weekend zelf, en ook na de bruiloft in het creeeren van de reportage gestoken werd.

De uitkomst is een prachtig boek wat we enkel kunnen beschrijven als een kunstwerk. We hadden enkel met Tina een aantal zaken besproken die we graag wilden zien - voor ons waren dat veel fotos van (hopelijk lachende) gasten, weinig stijf geposeer, en vooral een indruk van het weekend, en verder hadden we weinig wensen. Wat we niet hadden verwacht was wat Tina met deze vrijbrief zou doen.

Wanneer we de reportage nu doorkijken hebben we echt het gevoel dat we dat het weekend opnieuw en opnieuw mogen beleven. Het leest haast als een verhaal, waarin we het weekend mogen zien door de ogen van Tina. Elke keer zien we weer een klein detail, of iemand in de achtergrond wat je voorheen nog niet opgevallen was.